"Koruzno popotovanje s koruzno jüžno"

Izdelali smo ponudbo s kratkim opisov postojank, ki jo prejmejo obiskovalci in je tudi sestavni del našega trženja in oglaševanja.

Koruzno potovanje po Sveti Ani je projekt, ki je bil sestavljen s strani OŠ Sveta Ana, v sklopu projekta Turizmu pomaga lastna glava. Pri projektu so sodelovali učenci, učenke, učitelji OŠ Sveta Ana ter občani domače občine.

1. Občinsko središče

Našo popotovanje se prične v KTC (Kulturno-turistični center), kjer si ogledamo kratek predstavitveni film o občini. Pot nas potem pelje do stalne razstave o Francu Postiču. Bil je znan kirurg, vinogradnik in sadjar pri Sveti Ani. Da je bil izjemno pomemben, ne le za Sveto Ano, ampak za skoraj celotno Evropo, priča tudi to, da je bila rana modra mlinarica poimenovana kar po njegovem priimku. Ustavimo se še pred osnovno šolo, kjer stoji kip Pütnar.

2. Čajnica Kolarič

Od osnovne šole se odpravimo do čajnice Kolarič, kjer nas seznanijo z osnovnimi postopki pridelave žganja ter z osnovnimi podatki o koruznem viskiju. Možno je poskusiti tudi koruzni sok. Ukvarjajo se s pridelavo zelišč in pripravo odličnih čajev.

3. Kmečki turizem Senekovič

Kmečki turizem Senekovič v Frolehu že več let prireja ob petkih "kruhovo", kjer mnogo občanov lahko kupi sveže pečeni kruh. Pri Senekovičevih nas bodo seznanili s koruznim kruhom: kako se pripravi, kako izgleda ter kakšen okus ima. Sledi degustacija kruha in domača jüžna.

4. Mlinarstvo Rožman

V naših krajih je nekoč mlelo veliko mlinov. Danes je edini ohranjen in še delujoči Rožmanov mlin v dolini Zg. Ščavnice. Predstavili nam bodo mletje v preteklosti in danes, kupite pa lahko tudi razne vrste moke, tudi koruzno.

5. Kmetija odprtih vrat Gundel - Šenveter

Naša naslednja postaja se nahaja na Dražen Vrhu, in sicer na kmetiji odprtih vrat Gundel - Šenveter. Gostitelji nam bodo povedali nekaj malega o svojem delovanju in obstoju, poučili pa nas bodo o kuhi koruznih žgancev, lahko si jih boste celo sami pripravili. Seveda bomo žgance z vročo gobovo juho ali z domačimi ocvirki tudi poskusili.

6. Kaplova domačija

Domačija ima ohranjeno zunanjo ter notranjo podobo. Hiša ima na podstrešju zanimivo sobo, polno starega pohištva, orodja ter strojev. Vrata sobe imajo leseno ključavnico in se odpirajo z lesenim ključem.

7. Staro vaško jedro

Na Sveti Ani je turizem v vzponu. Vsako leto si ta idiličen majhen kraj pride ogledat mnogo ljudi. Za konec si bomo ogledali še nekaj glavnih znamenitosti Svete Ane v obnovljenem starem vaškem jedru. Ogledali si bomo farno cerkev Svete Ane z baročnim oltarjem, ki je delo Jožefa Holcingerja. Stara trta se od leta 2009 nahaja ob stari preši in že vsako leto rodi sadove za trgatev. Možen pa je tudi ogled vinske kleti z degustacijo vin domačih vinogradnikov.

Glavna točka našega postanka bo na Kmetiji odprtih vrat Gundel - Šenveter. Na našo prošnjo so se prijazno odzvali in bodo sodelovali v animacijskem in kulinaričnem popoldnevu za obiskovalce, kakor smo si ga zamislili. Pri njih bomo pripravili pozno popoldansko kosilo s kuhanjem žgancev, gobove juhe in ocvirkov. Po želji skupine bomo pripravili tudi srnin golaž, ki se prav tako lepo poda h koruznim žgancem ali k polenti. Sledila bo animacija z delavnicami, kjer si obiskovalci izdelajo spominke (ropotulje, koruzne slike, nakit iz koruze …) in zabavno popoldne z glasbo in učenjem pesmi (pesmi bi bile povezane z žganci in koruzo). Besedila pesmi so priloga naloge.

Okvirni časovni razpored

1. Občinsko središče - 8.00–9.00

Vodič gospod Feliks Berič pričaka obiskovalce pred KTC (Kulturno turističnim centrom) v središču Svete Ane. Obiskovalce do središča kraja na griču pripelje asfaltna cesta iz smeri Maribora ali Murske Sobote preko Lenarta v Slovenskih goricah. Ob prihodu v središče kraja se na levi odpre pogled na novo zgradbo KTC, kjer lahko parkirajo obiskovalci z osebnimi vozili ali avtobusom. Urejen parkirni prostor najdejo še 20 m naprej, desno za občinsko stavbo. Kažipoti so urejeni že s prometno signalizacijo in krajevnimi turističnimi tablami, ki usmerjajo in vodijo obiskovalce. Vodič obvesti Aleša ali Žana Rolo, ki skrbita za predvajanje filma in poskrbita za tehnični del v KTC-ju. Vsa oprema je že v sami dvorani in se samo priklopi. Po ogledu filma vodič povabi obiskovalce k ogledu izdelkov domače obrti in kulinarike ter možnemu nakupu spominkov (predprostor KTC-ja). Izpred KTC-ja se sprehodijo po urejenem pločniku na obeh straneh vozišča do 50 m oddaljene občinske stavbe, kjer je postavljena stalna razstava o Francu Postiču, pomembnem krajanu, vinogradniku in kirurgu. Vodič jih popelje skozi razstavo in poskrbi za predstavitev F. Postiča in njegovega dela. Vstop je prost.

Franc Postič (1794–1861) se je preselil na območje Sv. Ane po študiju medicine v Gradcu in prevzel službo okrajnega ranocelnika. Zgradil si je hišo in odprl zasebno ordinacijo in lekarno. V okolici hiše je zasadil obsežne vinograde in sadovnjake ter uredil velik vrt. Gojil je preko 300 vinskih sort, svoje znanje pa je razdajal sosedom in vplival na razvoj vinogradništva in sadjarstva. Zasadil je tudi trto pinot meunier, ki jo je prinesel iz Francije, zaradi razširjenosti in dobre rodnosti pa se je zanjo kmalu uveljavilo ime »modri postič«. S svojim naprednim delom je prispeval k razvoju zdravstva, šolstva, sadjarstva in vinogradništva. Pokopan je pri Sv. Ani.

Po ogledu se usmerijo proti severu, mimo gasilskega doma, kjer si pred osnovno šolo ogledajo kip ročno izdelanega nosilca brente – Pütnarja.

2. Čajnica Kolarič - 9.00–10.30

Pot jih potem vodi do 100 m oddaljene čajnice in zeliščarstva Kolarič. Tukaj obiskovalce sprejme gospa Danica Kolarič, jim predstavi nabiranje zelišč, njihove zdravilne sestavine in učinke ter jih povabi v zemljanko – čajnico, kjer jim postreže s čajem, z žganjem in domačim »tamerlom« (jed, katere recept želi zaščititi). Vstopnino 3 € poravna vodič (vključena v ceni). Po skromnem okrepčilu, za katerega poskrbi gospa Kolarič, se vrnejo do šole, kjer jih čaka avtobus (če je skupina prišla od daleč in ima svoj prevoz, vodič to upošteva pri ceni, drugače naroči avtobus pri prevoznikih Leze ali Breznik tours), ki obiskovalce popelje do naslednje točke potovanja.

3. Kmečki turizem Senekovič - 10.30–12.00

Iz središča se odpeljejo 2 km v smeri Froleh (smerokazi in tabla, ki označuje kmetijo, so urejeni) do Kmetije odprtih vrat Senekovič. Parkirni prostor (gramoziran in označen) je urejen ob kmetiji. Tam jih pričaka gospodinja Ida, ki prikaže pripravo in peko domačega kruha. Z njo predhodno kontaktira vodič, najavi skupino in se z njo dogovori o številu narezkov (domače jüžne) in želenih napitkov (sokovi, domače vino). Ves potrebni material in degustacijo pripravi gospodinja, poskrbi tudi za čiščenje po odhodu skupine. Sanitarije so zagotovljene. Stroške v višini 4 € po osebi poravna vodič. Množen je tudi nakup domačega kruha (vnaprej dogovorjeno med vodičem in vodjem obiskovalcev).

4. Mlinarstvo Rožman - 12.00–13.00

V dolino Zg. Ščavnice se spustijo po asfaltni cesti, smerokazi jih usmerjajo proti mlinarstvu Rožman, kjer jih pričaka lastnik, gospod Jože Rožman. Ob vstopu iz avtobusa na urejenem gramoznem parkirišču zagledajo obnovljen mlin. Kontakt z mlinarstvom vzpostavi vodič in jih tudi obvesti o številu obiskovalcev, da lahko pripravijo moko, saj koruze ne meljejo vedno in koruzna moka in zdrob nista vedno na razpolago. Mlinar Jože predstavi delovanje mlina in na kratko njegovo zgodovino. Obiskovalce popelje na ogled, sledi pa možnost nakupa moke in zdroba. Tukaj lahko nabavijo tudi moko za nadaljnje aktivnosti oz. pripravo jedi na naslednji točki.

5. Kmetija odprtih vrat Gundel - Šenveter- 13.15–17.00

Aktivno popotovanje se zdaj prevesi v drugi del, v katerem lahko obiskovalci preizkusijo svoje ročne spretnosti, kuharsko znanje in se tudi zabavajo. Odpravijo se proti Dražen Vrhu, kažipoti vodijo do kmetije odprtih vrat, kjer jih na urejenem parkirnem prostoru pričaka gospodinja Cvetka Šenveter. Ob njej so še člani Glasbenega društva Pomladni zvoki in učenci raziskovalne skupine (ko je to izvedljivo, izvajajo delavnice učenci, drugače prevzame delavnice glasbeno društvo).

Vodič se poveže z eno od mentoric in z gospo Cvetko, skupaj uskladijo aktivnosti na kmetiji po želji obiskovalcev. Prostor za delavnice, kuhinjo, ves pribor in sestavine za kuhanje priskrbi gospodinja, glede na želje gostov. Le-ti se sedaj razdelijo v več skupin in se menjavajo pri posameznih aktivnostih:

 • kuhanje žgancev, gobove juhe in golaža, priprava sladice »sladoledni šterci«;

  gospa Cvetka prevzame goste, pod svojim vodstvom jim dovoli poskuse v kuhanju; ves material zagotovi sama in da na razpolago tudi kuhinjo in spremljajoče prostore);

 • delavnice z izdelavo spominkov (ropotulje, nakit, slike …);

  delavnice prevzame skupina učencev pod vodstvom mentorice; ves material in pripomočke prinesejo s seboj: plastične lončke, posodice, koruzo v zrnju in zdrob, lepilne trakove, nit, šivanke, podlage za slike, modele…;

 • glasbena delavnica – učenje narodnih pesmi (o koruzi);

  društvo poskrbi za besedila pesmi, poskrbi za prostor v glavni sobi v hiši, kjer pripravijo instrumente in ozvočenje, ki so last društva (člani Aleš, Davorin, Nejc, Mateja, Žan); skupina se uči pesmi (besedila so priloga naloge), ki jih po kosilu predstavi tudi ostalim; ob glasbi se lahko tudi zavrtijo;

 • sprehod po okolici med vinogradi in sadovnjaki za vse tiste, ki se želijo nadihati svežega zraka in si spočiti možgane;

  za vodenje je na voljo domačin Matija Šenveter, član glasbenega društva.

 • Sledi degustacija jedi, pozno kosilo in ogled razstave izdelkov, ko se ponovno vsi zberejo v glavni sobi. Ob petju lahko tudi zaigrajo z izdelanimi ropotuljicami.

  Za sanitarije in parkirni prostor je poskrbljeno. Možen je tudi nakup domačih vin. Stroške poravna vodič.

  6. Kaplova domačija - 17.15–18.00

  Po želji gostov sledi ogled Kaplove domačije in zbirke orodja. Po grebenu se z avtobusom odpeljejo kilometer daleč po asfaltni cesti. Ob sami cesti stoji domačija, kjer jih sprejme lastnik Viktor Kapl. Po želji goste vodi skozi razstavo in nudi pojasnila. Z njim naveže stik vodič, ki poravna tudi vstopnino.

  7. Staro vaško jedro - 18.15–19.30

  In že smo na cilju ali pa spet na začetku. Od Kaplove domačije se obiskovalci odpeljejo nazaj v središče Sv. Ane, kjer uživajo v večernem razgledu ob potomki stare vinske trte, modre frankinje ob preši. Po dogovoru lahko obiščejo še občinsko vinsko klet, kjer jih sprejme predsednik društva, s katerim se predhodno poveže vodič. Možna je degustacija vin in nakup (za doplačilo). V večernih urah se vodič poslovi od gostov in jih povabi na ponovno druženje.