Pri projektu sodelujejo:

sodelujejo

Avtorji:

 • Gabriel Bauman, 8. b
 • Tamara Duh, 8. b
 • Tamara Lovrenčič, 8. b
 • Mario Pavalec, 8. b
 • Mojca Šauperl, 8. b
 • Lilija Simonič, 8. b
 • Larisa Kocbek, 8. b
 • MENTORICI:

 • Ana Šnofl, prof. zgodovine in geografije
 • Irena Rola - Bek, prof. matematike, fizike in tehnike
 • SODELAVCI:

 • Žan Rola, dijak SŠGT Maribor
 • Milan Rola, gostinski tehnik in kuhar
 • Feliks Berič, Turistično društvo Sv. Ana
 • Kmetija odprtih vrat Gundel - Šenveter
 • Kmetija odprtih vrat Senekovič
 • Zeliščarstvo Kolarič
 • Mlinarstvo Rožman
 • Družina Kapl
 • Glasbeno društvo Pomladni zvoki
 • Turistično Društvo Sveta Ana

  Ustanovljeno je bilo leta 1996 z namenom oživiti turistično dejavnost v občini Sv. Ana. Društvo organizira številne prireditve v kraju in tesno sodeluje z aktivom kmečkih žena ter društvom vinogradnikov. Najbolj tradicionalna sta postavljanje klopotca in krst mošta, organizirajo pa še številne druge prireditve, tudi pohod po Anini poti. Prioriteta jim je tudi lepo urejen kraj in domačije, zato sodelujejo tudi s hortikulturnim društvom. Njegovi člani skupaj z etnološko skupino pripravijo razne predstavitve in organizirajo vodene oglede po občini.

  Kmetija odprtih vrat Senekovič

  Kmetija se nahaja ob poti med Sv. Ano in Benediktom, natančneje v vasi Froleh. Od centra Sv. Ane so oddaljeni 3 km, od Benedikta pa 6 km. Osnovno dejavnost kmetijstva dopolnjujejo z vinogradništvom in s ponudbo domače hrane. Ob koncu tedna gospodinja peče kruh in gibanice, ki jih obiskovalci lahko kupijo. Imajo nekaj stalnih odjemalcev. Njihov domači kruh, gibanica in meso iz tunke pa so bili tudi že nagrajeni. V prijetnem ambientu lahko pripravijo hrano in pogostitev za okoli 60 gostov. V mirnem okolju in ob lepem pogledu na sosednje griče lahko preživite prijetne urice.

  Kmetija odprtih vrat Gundel - Šenveter

  Na prelepih gričih Slovenskih goric se nahaja kmetija odprtih vrat v lasti Gundlovih in Šenvetrovih. Mladi rod nadaljuje tradicijo gostoljubnosti svojih staršev in k delu navaja tudi že svoje potomce. Najdete jih na pol poti med romarskima cerkvama Svete Ane in Marije Snežne. Z glavne ceste Lenart–Trate zavijete k njim ob kažipotu Dražen Vrh. Sami pridelujejo vino in domače meso za pripravo kulinarične ponudbe. Goste pogostijo z odlično domačo hrano in dobro kapljico. V njihovi vinski kleti lahko poskusite dobrote slovenjegoriških gričev. Po predhodnem dogovoru sprejemajo tudi skupine do 50 ljudi. Na spletni strani imajo ponudbo tudi v nemškem jeziku.

  Mlinarstvo Rožman

  Mlinarstvo Rožman v dolini Zg. Ščavnice obratuje že desetletja. V preteklosti je mlin poganjalo veliko vodno kolo, to pa reka Ščavnica. Danes mletje poteka s pomočjo električne energije. Ponujajo mletje raznih žitaric ali nakup moke. Ponudba moke je zelo raznovrstna: od polnozrnatih, ostrih do gladkih in krušnih iz ajde, koruze, rži, pa tudi pirino moko dobite. Žitarice tudi odkupujejo, predvsem od okoliških slovensko goriških kmetov.

  Domačija Kapl

  V vasi Dražen Vrh, ki se razprostira po slemenu in med vinogradi Slovenskih goric, se nahaja Kaplova domačija. Gre za obnovljeno in lepo ohranjeno leseno hišo »cimpračo«, ki ima status lokalnega etnološkega spomenika in je bila zgrajena leta 1850. Domačija se nahaja 10 km od Lenarta po cesti R II-344 proti mejnemu prehodu Trate s sosednjo Avstrijo. V naselju Ledinek zavijemo levo in nadaljujemo pot okoli 800 m po lokalni cesti LC 203-100. V križišču zavijemo levo in po 300 m smo že pred njo. Družina Kapl je v hiši uredila zbirko starega orodja, po predhodnem dogovoru pa si lahko ogledamo tudi prikaz starih običajev – trenje in obdelavo lanu, ki ga izvedejo člani etnološke skupine Turističnega društva Sv. Ana. Hiša ima ob značilni arhitekturi še posebno sobo oz. hiško, katere vrata imajo leseno ključavnico, ki se zaklepa z lesenim ključem. Prijazni lastniki vas tudi pogostijo z domačo slivovko z zelišči. Za spomin pa lahko kupite ročno izdelane prtičke.

  Zeliščarstvo Kolarič

  Najdemo ga v samem centru Sv. Ane. Če se odpravimo od občinske stavbe in cerkve proti šoli ter v križišču takoj ob gasilskem domu zavijemo levo, po dobrih 200 m prispemo na cilj. Sprejmeta nas prijazna lastnika in nam predstavita svojo dejavnost. V zeliščni zemljanki, imenovani tudi čajnica, vam predstavijo nabrana zelišča, pripravke iz njih, njihov pomen in uporabo. Okrepčate se lahko z doma pripravljenimi čaji. Še posebej je znan Anin čaj, ki je mešanica 11 zelišč. Vsi čaji so izdelani na ekološki način in ročno nabrani. Sprehodite se lahko po zeliščnem vrtu in uživate v družbi stoterih zelišč in dišavnic ter njihovih opojnih vonjih. Ponujajo izbrana bogastva ljudskega zdravilstva. Nabavite lahko čaje, tinkture, zeliščne blazinice in še marsikaj.

  Glasbeno društvo Pomladni zvoki

  Društvo je bilo ustanovljeno leta 2011, z namenom združevati glasbenike in ljubitelje glasbe, jih poučevati in zabavati druge. V okviru društva, ki se ukvarja s prirejanjem koncertov, animacij in zabav, deluje tudi mlad ansambel z istim imenom. Na glasbeni sceni so slaba tri leta. Pri svojem delu iščejo vedno nove izzive in se nenehno učijo. Izvajajo vse, od narodno-zabavne glasbe, evergrenov, do rock-a in pop-a slovenskih in tujih izvajalcev. Pravo vzdušje pričarajo z ubranim večglasnim petjem, napitnicami in izvajanjem glasbe v živo. Igrajo na zasebnih zabavah, različnih zaključkih, občnih zborih, valetah, maturantskih plesih, porokah ... Poskrbijo tudi za zabavni program in različne animacije.